sape 2...

Isytihar atau Sembunyi? Bersangka baiklah

Bismillahirrahmanirrahim

Dah breakfast? Ya Allah nikmatnya minum aloevera (cleansing) + tea mix (detox) + Shake chocolate (healthy breakfast)..complete nutrition 55 in 1..Alhmdulillah. Apa khabar hati anda hari ini? :)

Hati..kadang-kadang baik dan kadang-kadang jahat kan. Eh, macam mana tu? Sebenarnya, hati menerima darah baik atau darah jahat tanpa banyak soal. Dari mana pula datangnya darah baik atau darah jahat? Darah kita terbentuk daripada apa y kita makan. Secara rohaninya, makanan halal membentuk darah y baik manakala makanan haram pula akan membentuk darah y jahat. Apabila darah ini mengalir dalam tubuh badan, maka perangai seseorang itu sedikit sebanyak bergantung pada jenis darahnya. Oleh kerana itulah para ulama sangat menjaga makanan mereka..SubhanaAllah. Lumrah manusia suka di puji juga mengeji, betul ke betul? Tanya sama hati mana letak iman nanti jawab hati tanyalah badan....

Inilah bisikan nafsu dan kata hati y terpesong..Astaghfirullah.. Sedangkan agama kita menganjurkan agar kebaikan dihebah-hebahkan dan keburukan disorok-sorokkan. Contohnya.. 
mengumpat y baik
Aib atau mengumpat y tak baik
Firman Allah S.W.T dalam surah Ad-Dhuha ayat 11 y bermaksud :
" Dan adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepada-Nya."

Berkata-kata tentang kebaikan orang lain bukan untuk bermegah-megah, sebaliknya bersyukur dengan sifat y dia ada. Y paling best dapat pahala (bonus)! Maka akan tersebarlah berita bahawa orang Islam ialah orang y baik, bukannya tangkai jering ataupun pengganas. Dalam kita mengumpat orang atau senang kata membuka aib orang lain sebenarnya kita sedang membuka aib diri kita sendiri iaitu seorang pengumpat! Pujian y datang dari hati akan turun ke hati juga.


Kita tak tahu pon masalah sebenar y dia hadapi dengan mudahnya kita menghukum dia. Adil ke tak adil? Off course la tak adil. Sepatutnya kita bersangka baik. Cuba kita letakkan diri kita di situasi dia. Sedangkan dia juga ada hati dan lidah. meronta-ronta untuk meluahkan keadaan sebenar. Mana tahu dia sedang mengalami masalah kewangan, mana tahu dia nak mengelakkan tetamu dia mengalami masalah "kegemukkan"..ha, sebab ini boleh jugakkan! hehee.. 

Pernah suatu malam aku dan adik aku duduk berbual di luar rumah. Tiba-tiba datang seorang lelaki tegur.. 

" korang berdua ni buat apa malam-malam dekat luar rumah? Berdua pulak tu! " Dengan berseluar pendek sambil merokok.

Nampak tak situasi ni. Then, kami explain la y kami adik-beradik dan terlupa bawak kunci rumah =_='

Ini aib orang macam mana pulak dengan aib diri sendiri? Kadang-kadang kita tak sengaja menceritakan aib diri kita sendirikan. Misalnya, perkara-perkara buruk y pernah kita lakukan pada masa lampau, boleh tarik semula? Bila aib dah tersingkap, siapa boleh jamin rahsia itu selamat di telinga orang yang mendengarnya? Terlajak perahu boleh diundur tetapi terlajak kata-kata, tersingkaplah aib diri. 

Daripada Abu Hurairah r.a, Rasululah s.a.w bersabda :
" Dan sesiapa y menutup rahsia seorang Islam nescaya Allah menutup rahsianya di dunia dan di akhirat, " - HR Muslim

Pesan Nabi s.a.w: Wahai kumpulan orang y beriman dengan lidahnya tetapi tidak masuk ke dalam jiwanya, janganlah kamu mengumpat orang Islam dan janganlah mengesan atau mencari-cari rahsia mereka. Ini kerana sesiapa y berbuat demikian, Allah akan membuka rahsianya. Dan sesiapa y Allah buka rahsianya, maka dia akan dimalukan dalam rumahnya sendiri (sekalipun dirahsiakan).

Di sinilah letaknya peranan hati..(sambil meletakkan tangan di hati) Hati y waras mesti boleh memikirkan kesan daripada hukuman tersebut, akan kembali tenang selepas hukuman tersebut dilaksanakan atau sebaliknya? Orang y baik hatinya, automatik tidak menyukai percakapan y kotor atau sia-sia. Jika mengaku hati baik tapi lidah masih celopar, mungkin ada y tak kena tentang hatinya.

Selimutkanlah segala aibmu
Dengan menutup aib saudaramu
Moga tidak diaibkan di khalayak Mahsyar

Oke..itu je..nak share pon tak boleh lebih-lebih sangat sebab aku pon in progress. Bukan senang tapi bisa! ecehhh keluar perkataan indon pulak. Kan nak improve english language tapi tak salah pon.. :D 

I wanna be a better person

Bismillahirrahmanirrahim

Dah seminggu lebih aku seperti seseorang yang sedang mencari-cari the real me. I was like...Owhhh Allah seriously need You..AllahuAkhbar.. T_T. Soalan y sedang berlegar-legar di kepala..What I wanna do for my life? What I wanna be in the future? Who is me? Where is my strength? And what I'm looking in the Herbalife business? Malam tadi aku baca salah satu entry kak Dina a.k.a Wardina Safiyyah about "siapa kita? kenali diri". Entry ni sangat menarik minat aku yang sedang mencari-cari. Nak tahu ape isinya? Try click here. Macam mana after baca entry kak Dina? Apa y korang rasa? Tanyalah diri masing-masing okey. 

Refresh back, korang pernah tak diri depan cermin tengok diri korang? Aku suka tengok cermin bukan nak betulkan tudung ke make up ke or ape-ape lah but when I'm look myself in the mirror I can see this is me. Cantiknya..SubhanaAllah! Thanks Allah sebab bagi anugerah y sangat cantik! Bukan nak puji diri sendiri tapi korang pernah tak buat macam ni dekat diri korang? Guna cermin besar tau bukan cermin y just boleh nampak muka je. Aku suka tengok diri aku dekat cermin besar y boleh menampakkan diri aku y sebenar dari kepala sampai ke kaki. Dari cerminlah kadang-kadang aku cuba nak build my confidence level and positive attitude. Seriously dapat pahala! You know why? Sebab korang puji ciptaan Allah. 

Tiba-tiba aku teringat balik macam mana aku boleh makan Herbalife. Sebenarnya waktu tu aku sebab aku nak turun berat badan! Kali ni memang aku series nak turun berat bukan main-main! Start daripada aku tingkatan 1 lagi sebenarnya aku cuba nak turunkan berat tapi banyak main-main and aku just puasa dan teruskan enjoy makan. Kesannya berat badan aku macam yoyo turun dan naik. Pernah waktu aku tingkatan 1 ade sorang senior ni cakap aku busuk. Busuk sebab toksin dalam badan tinggi dan gemuk. Aku duduk dalam dorm sorang-sorang dan nangis sambil tu aku tulis dalam kertas

"suatu hari nanti aku pasti akan kurus dan cantik! Kau tengoklah nanti!"

Tapi ambil masa y agak lama sebab aku tak sedar. Pernah jugak aku doa macam ni

"Ya Allah aku nak kurus dan cantik" 40 kali!

Sampailah waktu tu umur aku 19 tahun. Balik dari renioun Maahad Johor ramai sangat kawan aku y tegur 

"husna! nape kau macam makin gemuk?"

Waktu ni rasa macam ade benda keras y berat hempap aku. Panas telinga dan aku tak suka! Nampak tak dekat situ aku nampak ape y aku nak. Dulu waktu first time aku makan herbalife aku tak ade coach and aku tak pernah tahu pon y herbalife ade sediakan coach. So, korang y sekarang dah makan herbalife and ade coach masing-masing, bersyukurlah! Waktu ni aku hanya berbekalkan tekad and very serious for losing my weight. And now dah makan herbalife selama 2 tahun setengah, 3 kali ramadan dengan herbalife. Mana testimoni aku? here..!!! hehee

Alhmdulillah Alhmdulillah Alhmdulillah I got it!!!
Waktu ni alhamdulillah self confidence makin meningkat sedikit demi sedikit. Tak ade lah banyak sangat tapi aku dah pandai nak ambil gambar tak payah nak selit-selit dekat orang untuk cover badan y "gemuk" and y paling best boleh pakai baju ape-ape je! Aku dulu memang teringin sangat nak pakai jubah since aku sekolah rendah lagi. Waktu sekolah rendah aku banyak jubah tapi waktu tu berat aku tak naik lagi. Berat aku naik since aku darjah 4 akhir tahun. Yang paling aku ingat waktu aku darjah 5 berat aku 52kg!!! Berat kan! Sekarang 55kg dengan tinggi 162cm..Tq Allah Tq Herbalife!

Bila berat dah turun perasaan nak pakai jubah semula tu timbul. Sikit-sikit aku kumpul jubah. Ada y beli sendiri ada y family belikan. Aku pernah sanggup tak nak keluarkan duit untuk makan sebab every month I've to buy new jubah. Mungkin korang rasa apelah aku ni kan sanggup tak makan sbb nak beli jubah. Yes, this is me. Daripada berat aku naik lebih better aku makan herbalife and boleh enjoy shooping. Dalam masa y sama baju-baju aku y lain semuanya besar sangat. 

Bila dah pakai jubah aku rasa makin nak jadi orang y lebih baik. Aku ingat lagi since aku mula-masuk U aku sorang je y pakai tudung 3 segi y lain semua pakai tudung labuh. Rasa la jugak ganjil bile mingle dengan diorang but I thought to myself this is a real me. Tapi aku pakai inner neck taw. Masuk sem seterusnya aku selangkan hari..hari ni baju kurung esok jubah. Bile pakai jubah aku akan pakai shawl pashmina y labuh supaya senang nak solat tak payah nak pakai telekong. Masuk sem seterusnya lagi 100% pakai jubah and all jubah aku warna hitam sebab senang nak matching dengan tudung apa-apa je. Kadang-kadang jubah tu aku malas nak iron sebab tak nampak renyok..Hahaa! Tapi sekarang memang aku iron. Pernah ade orang panggil aku pakai jubah macam kelawar sebab ade certain jubah aku y nampak terlalu besar. Off course la kan aku kumpul jubah dari aku mula lost 18kg until now lost 27kg from 82kg. 

Sampailah suatu hari aku di jemput pergi my first customer day Herbalife di Nutricity. Masuk je HOM aku rasa lain sangat. Rasa environment very positive. Aku tak tahu nak cakap tapi korang kene rasa sendiri dan tengok sendiri. Waktu ni aku nampak ramai orang y cantik dan hensom. Dan y paling aku ingat aku nampak ramai y pakai jubah dekat event ni like me! Awesome..masyaAllah! Balik dari event aku asyik senyum-senyum je sebab suka dan rasa bahagia dan macam dapat energy pon ade. 

Dari satu event ke satu event aku pergi sebagai Independent Distributor Herbalife. I want to know more about Herbalife. Lama-lama diri aku pon sikit-sikit berubah. Makin berani cakap dengan orang, aku pandai pilih bahan bacaan y baik, dah tak lepak sambil gosip, tak banyak habiskan masa depan tv or movie dan y paling aku rasa sangat aku semakin menjadi diri aku dari segi pakaian simple y penting menutup dan pakai bedak je. Kalau dulu aku kene sediakan masa 1 atau 2 jam lebih awal untuk bersiap sediakan baju, tudung, pakaian mesti matching, pakai contect lens dan pakai celak. Alhmdulillah semua tu tak perlu. I just wear a very simple dress and protect me..insyaAllah. 

Kenapa aku pakai bedak je sebab bile korang makan herbalife makin lama kulit pun akan makin sihat. Herbalife is Cellular Nutrition. Makanan untuk sel badan. Pernah jugak ada orang tanya 

"orang mengandung boleh makan herbalife ke?"

Alhmdulillah sepanjang 1 tahun setengah aku menimba ilmu dalam herbalife selagi anda "manusia" boleh makan herbalife tidak mengira umur. Herbalife bukan ubat herbalife adalah makanan sihat untuk bina sel badan for everyday. Ini contoh aku bergambar dengan orang y dah makan herbalife lebih dari 20 tahun..


MasyaAllah kulit dia cantik. Dia tak make up taw. Cuba korang bayangkan bila korang dah makan herbalife lebih 10 tahun macam mana? SubhanaAllah series nampak cantik di tambah dengan kita y ambil wuduk minimum 5 kali sehari..masyaAllah! Can you imagined? Seriously korang kene bayangkan!hehee.. Mesti korang dah rasa macam nak tahu lagi tentang herbalife kan! How herbalife can change some people become better insyaAllah this is the right time! What is it????? Spectacular kembali lagi!!! 

My second Spectacular! insyaAllah
SPECTACULAR??? Ape tu? Spectacular ni bukan cerita tentang bisnes herbalife tapi lebih kepada cerita tentang kisah perubahan hidup orang lain, tentang believe, akan jumpa macam-macam testimoni dan macam-macam lagilah. Dari seorang y nothing into something tak kiralah orang tu akan tumbuh mekar dalam herbalife or not. Tapi event ni akan membuatkan seseorng tu membuka mata dia tentang herbalife. Dan membuka minda dia tentang apa y dia nak capai dalam hidup. Ade orang kata bisnes herbalife ni boleh jalan ke?

"Kalau nak bjaya dlm SPM,blajarlah dr org yg bjaya dlm SPM,nak berjaya sbg doktor,blajarlah dr doktor yg bjaya,nak bjaya sbg tauke kdai runcit,blajar dr org yg bjaya sbg tauke kdai runcit..nak bjaya dlm herbalife?yg hangpa pi blajaq kat org gagal dlm herbalife tu pasai apa?dlm bidang apapun ada org gagal ada org bjaya...pilihlah yg bjaya bukan gagal..lagipun byk yg bjaya..boleh pilih nak yg mana". - Cikgu Azim

Aku pernah jumpa ade seorang kakak doktor ni balik dari event ni tiba-tiba decide nak sambung master in medical course. See, what herbalife can change? Even kakak ni tak join bisnes just makan produk je tapi dia buat keputusan untuk future dia. Okey ape daripada seseorang tu hidup tanpa melihat hala tujuan, kan! Alhmdulillah. 

Ini antara barisan speaker event Spectacular :

Alhamdulillah another training by amazing Doctor in nutrition & obesity field!!! University never ends. dalam Herbalife ni dapat training dr ahli sukan olympic, ex FDA punya org, nobel laureate doctor, top doctor in the world. Bukan doktor Herbalife taw. And sekarang another amazing training!!! Yg bestnya high level training ni akan diadakan di MALAYSIA!!! 


"Medina is a professor of NUTRITION AND OBESITY and, with other professors, designed a series of courses specializing in these areas to help prepare professionals in this field at the University of Monterrey. She and her colleagues founded the Medical College of Surgeons and Professionals in Obesity and Clinical Nutrition at Nuevo León in 2000, where she served as president from 2009 to 2010. Additionally, Medina is a member of the National Association for the Study of Obesity (NAASO), since 2004. " credit by EPT Amalina Peter



Beliau mula Herbalife sebagai STUDENT ELECTRICAL ENGINEERING. Upline beliau pun student jugak dulu2. But they both choose Herbalife and after more than 10 years let's hear from him and his answered dreams. 


"Kami bukan product yg ajar org lose weight bodoh2 je. And ALL HERBALIFE DISTRIBUTORS WAJIB KE SPECTACULAR utk belajar menjadi coach yg berkualiti k!!! Let's learn from her!!! If you can DREAM IT, u can DECIDE NOW and WORK ON IT. See u in spectacular!!" - EPT Amalina Peter





Macam mana nak pergi Spectacular???
Contact 017-7748373 segera

Ade kene apa-apa ke?

Yes, off course. Akan di terangkan dengan dengan lebih detail.

Dah jadi ahli herbalife dengan orang lain boleh ke?

If you serious just contact your upline or coach.

Owh okey..tq.

Your welcome.

If y
Jommmmm pergi Spectacular!!!! Seriously University of Herbalife memang besttttt!!!! :D

Untuk Spectacular aku y ke-2 ni..
-Siapa y akan ikut?
-Aku tukar pin apa after this event?
Lain-lain soalan biarlah aku sendiri y tahu dan insyaAllah this event akan membuatkan aku buat beberapa keputusan..insyaAllah y terbaik untuk agama, keluarga, ekonomi dan masa depan dunia juga akhirat..Aminnn. May Allah bless us and make us become better day by day..Aminnn.

Okey itu je..y aku mampu share. Banyak lagi kene improve dan y pasti aku sedang cuba untuk improve my english! hehee.. Yang baik dari Allah y buruk juga dari Allah di atas kelemahan diri aku sendiri. Let's join us!!!! 

I Ask Allah

Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah kurniakanlah aku lisan y lembut basah mengingati dan menyebut namaMu, hati y penuh segar mensyukuri nikmatMu, serta badan y ringan menyempurnakan ketaatan kpd perintahMu. Ya Allah kurniakanlah aku iman y sempurna, hati y khusyuk, ilmu y berguna, keyakinan y benar2 mantap. ya Allah kurniakanlah aku agama cara hidup y jitu dan unggul, selamat dr segala mara bahaya dan petaka. Aku mohon ya Allah kecukupan y tidak sampai aku terpaksa meminta jasa orang lain. Berikanlah aku ya Allah iman sebenarnya sehingga aku tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari engkau sendiri ya Allah. Kembangkanlah lambayung rahmatMu kepada ku, keluarga dan anak2 ku serta sesiapa sahaja y bersama-sama dengan ku. Ya Allah jangan engkau biarkan nasib ku ditentukan oleh diri ku sendiri walaupun kadar sekelip mata atau kadar masa y lebih pendek dr itu. Lapangkanlah hati2 ini dgn limpahan iman dan keyakinan serta keindahan tawakkal kepadaMu.

So many question leave inside my heart..AllahuAkhbar. Adakah ini apa y aku minta Kau telah datangkan? 

How about this questions & dreams, Allah? :')
I know who I'm...I BELIEVE in MySelf!


Yes! Aku sedang belajar utk bangun! Dalam aku nak bangun banyak kali aku jatuh. It's okey! Keep learning and improve. Maybe jatuh sekarang but next time berdiri teguh dan berlari sepantas kilat!!!

Tiada siapa y percayakan kau melainkan DIRI SENDIRI!

If I dare to dream big then dare to pay huge price for its accomplishment despite of stormy adverties in the light of persistence, patience, passion, strong believe and faith of Allah. To be a winner I have to get out from comfort zone and dare to win over stormy adverties. so never give up in the highway of life and success till I'm be a winner!!! Bismillah :')

[I'M HERBALIFE INDEPENDENT DISTRIBUTOR]


This is what i'm searching

Bismillahirrahmanirrahim

Have you done your shake & al-Quran today? Alhmdulillah done with my strawberry shake & al-Quran. Shake for my outer health & al-Quran for my inner health. Both of them complete me much3x!!! Thanks Allah <3

Best nyerrr tengok orang lain grow laju sangat2 dalam Herbalife. Pernah terfikir tak macam mana diorang boleh grow laju giler macam tu sekali? It because they have their dreams who can make their desperate. Seriously inspired! Okey sekarang cuba tengok diri sendiri. Ade dreams untuk esok? Bulan depan? Tahun depan? 5 tahun depan? 10 tahun depan? Dan impian untuk dunia dan akhirat??? fuuuhhh banyakkan.


*** ya ALLAH... T_T i'm really hope on You ***

Aku sampai sekarang masih lg mencari ape 'why' aq y betul2 kuat and deep down in my heart I'm still grow with my strong 'why' y akan membuatkan aku desperate untuk terus buat Herbalife. Seriously aku banyak tanya dekat sideline2 y buat Herbalife apa why diorang. 

Ya Allah please Allah..kurniakanlah aku why sangat2 kuat y akan membuatkan aku desperate untuk buat Herbalife and deep down in my heart i'm still in Herbalife with my strong why demi agamaku, keluargaku, ekonomiku juga masa depan dunia akhiratku..kurniakanlah kebaikan dan keberkatan kepada kami. Ameeen

InsyaAllah Aku pasti akan berjaya! ameeen :)

May Allah bless us Ameeen. Siapa2 y masih lagi tak ada strong why let's pray! Believe in me "Hukum mencari pasti jumpa."


okey dah malam..dah minum shake dan sekarang masa untuk tidur! okey bye..Assalamualaikum.






kejap2....






Anyone interested loseweight, gainweight, improve health & earn extra income part time and part time pm 017 7748373 wellness coach Husna. Misi RINGANKAN MALAYSIA & HEALTHY LIFESTYLE!

I've to be strong, stay strong & finish strong

Bismillah



Hidup ini pasti di uji tanda sayangnya Allah dekat kita. Tapi bila fikir balik okey berani buat berani la tanggungkan.

Ya Allah andai ujian ini y akan membuat aku lagi dekat dengan Mu ku mohon ya Allah pinjamkan aku kekuatanMu untuk redha dan ikhlas dalam menghadapi ujian ini dan ringankan lah ya Allah. Tunjukkan aku mana y terbaik. Ameeen!

Setiap kali aku sedih perkara pertama aku akan buat ialah nangis! Sambil nangis lah aku akan cakap kat diri aku...

"Alhamdulillah..okey husna past this test insyaAllah you will be a better muslimah, a strong muslimah and a strong khalifah! Tanda Allah rinduuuu :') ..."

Apa y aku kene buat ialah keep istikharah everyday, everyday and everyday consistently! Nak istikharah ape je? Istikharah jodoh ke?

Istikharah jodoh tu of course la kan. Tapi kita kene jugak istikharah untuk kehidupan seharian. Especially, setiap langkah, setiap perbuatan, setiap kata-kata y kita akan luahkan dan semuanya lah demi agama, ekonomi dan masa depan dunia akhiratku.

ya Allah guide me all the best way..Ameeen! :)





okey itu je nak tulis. Anyone y sedang fikir-fikir nak turun berat ke tak nak naik berat ke tak atau tengah cari extra income. Please call/sms me 017-7748373 Wellness Coach Herbalife


Heart to heart

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah..thanks Allah because U really make me strong and very strong.

Sampai je rumah rasa lega sangat sebab dapat sampai rumah dengan selamat walaupun motor yang aku bawak mengalami kebocoran tayar. Actually, dalam perjalanan pulang ke rumah dr KTM tiba-tiba tayar motor aku bocor. MasyaAllah..ujian. Alhmdulillah..Allah datangkan sahabat untuk tolong aku. Thanks nazirah and nahdah! Love both of u!

*aku bawakkan kurma untuk ramadan kita* hihii

Hari ni sebenarnya aku datang Nutriwalk sebab nak beli flayers sahaja. But, I got something from them. Sharing heart to heart ala2 usrah. Aku tak tahu nak ungkapkan macam mana but I'm very feel something about life. Tadi aku lebih banyak mendengar & monolog dalaman sahaja. Dalam perjalanan balik naik ktm macam-macam aku fikir. "ouh..patutla kan, itu kan.., ini kan.." and macam-macam lagi.

Sepanjang aku join herbalife aku rasa Herbalife is very amazing company. Alhamdulillah..thanks Allah! kenapa ye? Because of this:

1. Spiritual.



Dalam Herbalife kami di ajar untuk meletakkan spiritual is first. Aku ingat lagi HOM pertama yang aku datang di Nutricity. Aku rasa suasana yang sangat positif. Aku nampak ramai orang yang cantik & hensom. Tapi yang betul-betul aku suka ialah aku nampak ramai perempuan yang pakai jubah sebab waktu ni aku baru je berjinak pakai jubah dekat usim. Dan sampai sekarang aku melihat perubahan setiap orang dari yang pakai singkat2 sedikit2 berubah kepada yang labuh, longgar & menutup.

Macam aku dulu..ayah aku selalu tegur tentang stokin. Sebab aku dulu on off je pakai stokin. Masuk je usim alhamdulillah aku konsisten pakai stokin. Aku biasa2 je dari dulu sampai sekarang but I keep try be a good muslimah. Ayah tak pernah suruh kami (ibu, aku & adik) pakai tudung labuh sebab bagi dia yang penting tutup bahagian dada, tidak menjolok mata & sopan. Walaupun masih lagi belum nampak perfect. But it okey..keep try be the among the best!

Aku teringat waktu aku hit my second cut WT. Berperang dengan EOM. Nak complete kan lagi 800vp je tapi aku tak tahu mana nak dapat. After habis je kelas sampai rumah aku terus solat asar. Pastu solat hajat. And doa kuat2 & nangis2 mintak kat Allah. After maghrib aku jumpa dengan seorang hamba Allah ni sebab nak pinjam duit. Tapi tak dapat pon. Sedih sangat2 waktu tu. Aku nangis sekuat2nya. I ask Allah.."ya Allah..patut ke aku berputus asa?" Sambil nangis tu aku tengok gambar ibu & ayah. Ya Allah..I'm really love my parents. Aku tngok jam.. Tinggal lagi beberapa jam je lagi nak EOM. Then, aku call ibu.. Ibu pelik sangat aku call & nangis2.

*Ibu mana yang tak risau kan bila anak dia nangis*..huhuu.

Aku mintak tolong dekat ibu. *malu* Alhamdulillah..aku dapat complete kan my second cut WT! Aq invest 800vp utk next month punya bekalan stok retail. Waktu tu aku rasa sangat this journey is not going to be easy but is worth it! Dan aku rasa Allah sangat pengasih lagi maha penyayang. I love U Allah. Settle je semua aku solat isya' and sujud syukur..Alhamdulillah. Pastu aku tertidur..sedar2 je aku lapar sebab waktu aku nak settle kan eom aku tak makan lagi dari pagi just take shake only.

Aku teringat kata2 seorang president team ni..
"Kalau dia dah kerja kuat2 tapi still lg tak dapat nak achieve cuba tengok hubungan dia dengan Allah & ibu bapa.."

Cikgu bahasa Melayu sekolah menegah aku pernah cakap macam ni..
"Orang selalu kata jangan toleh ke belakang lagi..teruskan! Tapi sy pilih kita perlu toleh ke belakang untuk mengambil pengajaran atau sesuatu perkara yang baik untuk kita teruskan hidup kita.."

Bila aku teringat semua ni aku selalu fikir yang kita kene selalu berusaha untuk perbaiki dalaman kita like SOLAT. Semua orang tahu solat adalah tiang agama. Bila aku selalu fight dengan time management sometimes aku kalah..

ade seorang kawan aku cakap..
"Kalau kita tak dapat nak susun time management kita dengan baik tngok balik solat kita. Kita solat awal..?"

Actually, kita sebenarnya kene selalu follow up "IMAN". Bila kita selalu follow up "iman" kita insyaAllah every challenge that we have to face insyaAllah we will find solutions!

2. Family
I love my family
Okey..macam yang president team tu kata "Kalau dia dah kerja kuat2 tapi still lg tak dapat nak achieve cuba tengok hubungan dia dengan Allah & ibu bapa.."

Macam aku bila balik je rumah family aku akan set on my mind "this time only for my family!" Aku akan berusaha seboleh-bolehnya spend time aku dengan family. Balik rumah aku akan masak untuk family. Aku nak family aku makan masakan hasil tangan aku! Tak kisah lah sedap or tak tapi dari air tangan aku sendiri sebab aku percaya masakan dari air tangan sendiri adalah masakan yang bersama rempah kasih sayang.

*masakan aku sedap, hokey! hihii *

Dan setiap kali balik rumah diorang semua akan naik penimbang tanita. Masing2 feel excited tngok perubahan diri from tanita scan..hehee. Waktu2 macam ni aku selalu cerita tentang ape yang aku buat dalam herbalife. Story about each of these people challenges are successful. Rumah jadi kecoh dengan gelak tawa. Kadang2 cerita tentang impian & macam2 lagilah..hehee. I love my family!

3. Herbalife
Dalam Herbalife aku banyak belajar tentang dreams, personal development & life. Amazingkan Herbalife! Alhmdulillah. Kalau dulu aku selalu terfikir nak jadi apa ek after graduate? Kalau orang tanye habis belajar nak jadi ape aku tak tahu nak jawab. But now, InsyaAllah, insyaAllah, insyaAllah aku akan buat Herbalife sampai bila2! 

Tak susah ke buat Herbalife? Aku pernah tanya pada diri aku soalan ni. Aku pernah menangis bila aku rasa susah sangat nak buat herbalife ni..tapi bila aku fikir balik ade sesuatu yang Allah rancang untuk meletakkan aku dalam Herbalife ni. Dan bila aku ingat balik impian yang paling terbesar kenapa aku berada dalam herbalife takkan lah sikit je aku di jentik aku dah lentok? It not worth it! It not fair!

Aku ingat lagi waktu first time aku nak bercakap dengan strangers..takut sangat! >___<
Aku contact my upline "macam mana ni..takutlah nak cakap dengan orang.." sms sambil nangis2.. then upline aku reply.. "tapew kalau husna tak berani tapew.." aku reply semula.. "NO! I can't give up!" Aku bangun and try again, again and again! Alhmdulillah aku dapat bercakap dengan 12 strengers bertemankan my lovely sideline. Thank you ika. Love you!

LASTLY, sebenarnya semua ni aku banyak belajar melalui Herbalife! Thanks Allah sebab temukan aku dengan Herbalife. Best kan Herbalife! Aku tak tahu apa yang korang rasa bila baca apa yang aku tulis ni. But, this is me and this is my journey.

*sy budak baru belajar andai salah tolong tunjukkan*

Sekian, wassalam.





Saya Personal Wellness Coach Herbalife. Saya sedang kempen SIHAT BERTENAGA DI BULAN PUASA LANGSING BERGAYA DI HARI RAYA. Kepada yang series nak turun berat dan bertenaga sepanjang bulan Ramadan boleh sms/call 017-7748373 husna.

I'm not alone

Bismillahirrahmanirrahim.

Pernah tak kita merasa macam diri kita je sorang2 kat dunia ni? Yes! Aku adalah salah seorang yg kadang2 rasa aku seorang je ade dekat dunia ni.. lagi2 time rasa susah, sedih, terluka dan macam2 cabaran.

Bila semua perkara ni muncul kadang2 aku rasa.. "Kenapa aku? WHY ME???"


Dan setiap kali aku rasa semua ni Allah adalah yang pertama mendengar setiap luahan hati, melihat setiap titisan air mata, dan DIA juga yang akan menguatkan aku semula. It's so hard for me. I love ALLAH.

#muhasabahdiri - ya Allah, ampunkan dosa-dosaku

Every time after aku solat aku selalu doa.. ya Allah jadikan aku seorang yang kuat!
A strong person, a strong muslimah, a strong khalifah!


Dan waktu macam inilah aku akan pujuk hati aku yang tersayang ini yang adakalanya lemah agar jadi lebih kuat dan lebih kental saat berada di luar sana. Waktu macam ni jugaklah aku akan ingat balik dosa-dosa yang pernah aku buat. Dan waktu seperti ini jugaklah aku sangat merasai kasih sayang dan perhatian dariNya.

Pernah ade beberapa kawan tanya.."kenapa aku tak pernah tengok engkau menangis?" Waktu tu aku hanya tersenyum then, aku ketawa. Memang aku tak pernah nangis depan semua orang sebab aku tak suka orang tengok muka aku time sedih. *buruk kowt* actually, di kalangan perempuan aku seorang yang suka ketawa and sangat happy go lucky. But, no one knew deep in my heart. 

Memang susah nak mencari teman ketika sedih or susah. But, BELIEVE that we have ALLAH. Saat kita susah pasti Dia akan datangkan kemudahan untuk kita. Pernah ade seorang teman cakap "dekat dunia ni memang kita akan berjumpa dengan orang yang benci dan sukakan kita. It's okey. Keep calm and go for your DREAM." 


yes! Follow your DREAMS.

Aku nak jadi seperti matahari yang sentiasa memberi sinaran di kala siang mahupun malam terutama sekali sinaran buat si bintang. Ya Allah kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada ku, keluarga dan anak-anak ku serta sesiapa sahaja yang bersama-sama dengan ku. 

Ya Allah guide me all the way. 


Sekian.




Sebenarnya, saya personal wellness coach. Saya sedang menjalankan kempen SIHAT BERTENAGA DI BULAN PUASA LANGSING BERGAYA DI HARI RAYA. Kepada yang series nak turun berat dan bertenaga sepanjang bulan Ramadan boleh sms/whatsapp 017 7748373 husna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...