sape 2...

Di Sebalik Angry Bird



Assalamualaikum sumer..n_n. msty sahabat sumer prnh dengarkan tentang game Angry Bird kan3..=)
Salah satu game yang paling 'legend' antara semua game-game apps Apple

yang dimain oleh saudara-saudaraku sehinggalah tokoh agama seperti Ustaz Hasrizal

pown suka bermain game ini...n_n





tidakkah anda pernah tertanya-tanya?



Kenapa?

Apa yang best sangat game ni?

Cam simple je, game berkaitan burung-burung yang marah kepada babi-babi berwarna hijau yang mencuri telur mereka



sedar x kita...



jawapannya sebab....



Angry Birds....



dipenuhi dengan nilai-nilai dan prinsip-prinsip murni..=)


1) Jihad dan Tadhiyyah (Pengorbanan)

antara ciri yang paling power pasal Angry Birds ni, sebab burung-burung yang marah tu semuanya sanggup berkorban

menyerahkan jiwa dan tubuh mereka untuk mencapai matlamat mereka iaitu menghapuskan babi-babi hijau yang suka tersengih jika masih hidup di akhir permainan



mungkin yang merah, biru dan hijau hanya sanggup mencederakan diri sendiri



tapi bagaimana dengan yang hitam dan putih?



yang hitam sanggup meletupkan dirinya sendiri!



yang putih pula?



sanggup mengorbankan anaknya!



itu bukanlah satu pengorbanan yang senang

menghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad



segala-galanya untuk mencapai satu matlamat



menjatuhkan tembok-tembok jahiliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selama-lamanya... terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas



"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan kepada mereka syurga..."

(At-Taubah 9:110)



2) Amal Jamaie

dalam nak meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah yang begitu kukuh

burung-burung yang marah itu tidak bertindak secara berseorangan

malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara berseorangan

maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindak secara berjemaah

untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah itu




3) Tanzim (organisasi) yang tersusun

tapi adakah diorang main langgar je sape yang serang dulu?


ta laa....


diorang sedar setiap burung mempunyai kemampuan dan semangat pengorbanan yang berbeza

setiap burung mempunyai isti'ab (penguasaan) yang berbeza

jadi diorang susun

sape pergi dulu, lepas tu sape pergi dulu



nape..hmm?



sebab Saidina Ali mengatakan



"Kebatilan yang tersusun akan mengalahkan kebenaran yang tidak tersusun"



4) Gerak kerja yang Muntijah (berhasil)

bagaimana pula cara diorang susun sape yang pergi dulu dan sape yang pergi dulu?

diorang susun dengan menilai

bagaimanakah cara yang paling muntij dan cepat untuk meruntuhkan tembok jahiliyah itu

maka setiap orang yang mempunyai isti'ab yang berbeza, berfokus kepada kelebihannya



yang reti potong kayu pergi serang kayu

yang boleh hancurkan batu pg hancurkan batu



dan menjadi tanggungjawab kita pula, sebagai qiyadah (ketua) mereka

untuk detect, apakah kelemahan musuh kita

dan dengan segala kekuatan serta isti'ab jundi (tentera) yang berbeza-beza

bagaimanakah kita ingin menyusun strategi

untuk mencapai ustaziyatul alam


eh silap...huhuu


untuk mengalahkan babi-babi hijau tadi dengan tenaga yang paling sikit, dan masa yang paling 


cepat...hmm?


5) Taat

dan sebagai qiyadah

perkara yang paling menyenangkan hati kita dan meneruskan semangat kita untuk berjuang

adalah kalau kita suruh burung-burung marah itu menyerang ke atas, maka dia akan pergi ke atas

dan kalau ke kanan, maka dia akan pergi ke kanan


pasti tidak ada orang yang nak main

dan selama-lamanya babi-babi hijau itu akan gelak terkekeh-kekeh

jika qiyadah suruh serang ke kanan, dia pergi melayang ke atas


6) Ukhuwah

lastly

kena faham

bahawa ukhwah burung-burung yang marah itu sangat kuat

itulah teras dan tunjang utama kekuatan diorang

mereka sedih, marah, apabila saudara-saudara mereka dicuri telurnya

mereka merasai penderitaan saudara-saudara mereka



kerana sesungguhnya burung-burung yang berwarna itu bersaudara

seperti mana kita umat Islam bersaudara



jika salah satu daripada saudara kita sakit/derita, kita turut merasakan penderitaannya

dan kita akan berusaha untuk menyelamatkan saudara kita

daripada musuh yang nampak di dunia

dan juga musuh yang ta nampak

yang menarik kita ke api neraka


nape yew..?

sebab kita menyayangi saudara kita



Sesungguhnya dakwah ikhwanul muslimin itu adalah berteraskan dakwah kasih sayang

kerana cinta kita kepada Islam dan Umat Islam

tidak akan wujud game Angry Birds

jika tidak ada ukhwah di kalangan mereka


begitu juga tidak akan wujud gerakan Islam

malahan mustahil akan menang gerakan Islam

jika ta wujud ukhwah dan muhibbah antara semua umat Islam



"Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan. Dan engkau melihat manusia berbondong-bondong memasuki agama Allah. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampunan kepadaNya. Sungguh, Dia Maha Penerima Taubat"

(An-Nasr 110:1-3)



Sesungguhnya...

pertolongan Allah tidak akan datang jika tidak wujud ukhwah dan kesatuan di kalangan umat Islam

dan prinsip kepada kesatuan itu terletak pada Usul 20 oleh Imam Hassan Al-Banna



Semua yang sahabat-sahabat baca tadi

adalah pengajaran daripada Angry Birds


tapi ada satu lagi  taw pengajaran yang tersirat...=)

iaitu jika kita melihat dunia ini dengan perspektif Islam yang jernih

kita akan memasuki sebuah dunia yang berbeza...=)




so, selamat beramal...! o_~'


4 comments:

  1. haha..igtkan 'disebalik angry bird' yg negatif punya..nice =)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.. =)
    habak la kwn2 rahsia d sbalik Angry Bird uh yew..n_n

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...